Hoe zit het met je footprint?

Tegenwoordig is duurzaam gelukkig steeds vaker het gesprek van de dag! In bijna alle facetten van mijn shop zit duurzaamheid dan ook verweven. Mijn spintollen worden gemaakt van hele kleine stukjes hout, soms van restjes hout die overblijven nadat andere ambachtslieden stukken hout over hebben. Ook gebruik ik graag en zo veel mogelijk lokaal verkregen hout.
Natuurlijk wil het oog ook wat en niet alle bijzondere houtsoorten groeien om de hoek. Af en toe ga ik daarom naar een fijnhouthandel om op de houtzolder tussen de restjes te neuzen of er nog een fraai restplankje ligt waar ik nog wat tolletjes uit kan zagen.

Omdat ik mijn tollen niet alleen goed beschermd en leuk wil verzenden, maar óók daar aan duurzaamheid wil bijdragen, worden de Turkse spintollen verzonden in een oud gerecycled blikje en de overige tollen in een andere ludieke gerecyclede verpakking. Ik kom vaak bij kringloopwinkels en spot dan meteen even of er nog leuke blikjes zijn. Een win-win situatie, want het spaart verpakkingsmateriaal én je hebt (in het geval van de Turkse spintol) meteen een goede opbergmogelijkheid voor je kost- en kwetsbare spintol.

Het kaartje dat je daarnaast bij je tol ontvangt is van speciaal groeipapier. Wil je het kaartje niet bewaren? Stop het dan in de grond, dan bloeien er vanzelf weidebloemetjes!